Tutustu Linnalan opiston kurssitarjontaan tästä
KIELTEN OPISKELU LINNALASSA
HALUATKO KYSYÄ KIELIKURSSEISTA (keskusta-alue), YLEISISTÄ KIELITUTKINNOISTA, esittää kurssitoiveita tai antaa palautetta? Sinua neuvoo kielten pääopettaja Katja Pajarinen-Mohamed, joka vastaa kaikkien kielikurssien suunnittelusta. Puhelin ja WhatsApp 040 680 3819, s-posti katja.pajarinen-mohamed@linnala.fi
Ota rohkeasti yhteyttä – neuvonta on sinua varten! Varmimmin maanantaisin klo 12-13, mutta muinakin aikoina voi yrittää tavoitella.
OPPIKIRJAT hankitaan itse, jollei kurssin kohdalla ole muuta ilmoitettu.
ILMOITTAUDU ENNAKKOON ja varmista paikkasi! Mikäli olet ehtinyt maksaa kurssimaksun ja kurssi ei alakaan, maksut palautetaan. Tule aina ensimmäiselle tunnille kurssipaikan saatuasi riippumatta siitä, montako opiskelijaa kurssille on ilmoittautunut. Toivomme ennakkoilmoittautumista, mutta kurssille saattaa ilmestyä muitakin. Mikäli kurssi ei täytä vaadittua minimirajaa, sen on mahdollista alkaa, mikäli osallistujat haluavat olla mukana korotetuin kurssimaksuin. Tästä sovitaan ensimmäisellä kokoontumiskerralla.
KELPAAVATKO LINNALAN KIELIKURSSIT MUISSA OPPILAITOKSISSA? Kielikurssejamme on hyväksytty suorituksiksi peruskoulusta korkea-asteelle. Tiedustele mahdollisuudesta ensin omasta oppilaitoksestasi ja ilmoita kurssisi opettajalle Linnalaan saavasi siitä suorituksen. Keskustele myös Linnalan opettajan kanssa mahdollisesta arvioinnista heti kurssin alussa. Tiedäthän, että joillakin kursseilla voi saada arvion osaamisestaan Kielenosaajamerkillä.
MILLÄ TAITOTASOLLA OLEN? MIKÄ KURSSI OLISI MINULLE SOPIVAN TASOINEN? HAKISINKO KURSSILTA OSAAMISMERKKIÄ?
Haluaisitko tietää mitä osaat ja saada siitä taitotasosi mukaisen tunnustuksen? Vapaaehtoista Kielenosaajamerkkiä voi nyt hakea kursseilta, joiden nimen lopussa on tähti. Osoitat osaamisesi kurssin mittaan portfoliolla eli tekemiesi tehtävien kokoelmalla, jotka opettajasi lopuksi arvioi. Kielenosaajamerkki on digitaalinen ja siihen liitetään sanallinen kuvaus osaamisestasi kielitaidon eurooppalaisen viitekehyksen (EVK) kuusiportaisella asteikolla. Merkkiä voi hyödyntää työssä, opiskelussa, työpaikkaa haettaessa ja liittää vaikkapa LinkedIniin. Hakemiseen tarvitset s-postiosoitteen. Merkki on maksuton. Ilmoita viimeistään toisella kokoontumiskerralla opettajallesi aikovasi hakea merkkiä. Jokaisen kurssin loppuun on sulkuihin merkitty taitotaso, jolle se sijoittuu.
Olet taitotasolla A1,
jos voit sanoa itsestäsi seuraavaa: Luetun ymmärtäminen Ymmärrän tuttuja nimiä, sanoja ja hyvin yksinkertaisia lauseita esimerkiksi ilmoituksissa, julisteissa ja luetteloissa. Kirjoittaminen Pystyn kirjoittamaan lyhyen, yksinkertaisen postikortin, esimerkiksi lomaterveiset. Pystyn täyttämään lomakkeita, joissa kysytään henkilötietoa, esimerkiksi kirjoittamaan nimeni, kansallisuuteni ja osoitteeni hotellin majoittumislomakkeeseen. Kuullun ymmärtäminen Tunnistan tuttuja sanoja ja kaikkein tavallisimpia sanontoja, jotka koskevat minua itseäni, perhettäni ja lähiympäristöäni, kun minulle puhutaan hitaasti ja selvästi. Puhuminen Selviydyn kaikkein yksinkertaisimmista keskusteluista, jos puhekumppanini on valmis toistamaan sanottavansa tai ilmaisemaan asian toisin, puhumaan tavallista hitaammin ja auttamaan minua muotoilemaan sen, mitä yritän sanoa. Pystyn esittämään yksinkertaisia kysymyksiä ja vastaamaan sellaisiin arkisia tarpeita tai hyvin tuttuja aiheita käsittelevissä keskusteluissa. Osaan käyttää yksinkertaisia sanontoja ja lauseita kuvaamaan, missä asun ja keitä tunnen.
Olet taitotasolla A2,
jos voit sanoa itsestäsi seuraavaa: Luetun ymmärtäminen Pystyn lukemaan hyvin lyhyitä, yksinkertaisia tekstejä. Pystyn löytämään tiettyä, ennustettavissa olevaa tietoa jokapäiväisistä yksinkertaisista teksteistä, esimerkiksi mainoksista, esitteistä, ruokalistoista ja aikatauluista. Ymmärrän lyhyitä, yksinkertaisia henkilökohtaisia kirjeitä. Kirjoittaminen Pystyn kirjoittamaan lyhyitä, yksinkertaisia muistiinpanoja ja viestejä asioista, jotka liittyvät arkisiin tarpeisiini. Pystyn kirjoittamaan hyvin yksinkertaisen henkilökohtaisen kirjeen esimerkiksi kiittääkseni jotakuta jostakin. Kuullun ymmärtäminen Ymmärrän muutamia sanontoja ja kaikkein tavallisinta sanastoa, joka liittyy läheisesti omaan elämääni; esimerkiksi aivan keskeinen tieto itsestäni ja perheestäni, ostosten tekeminen, asuinpaikka ja työpaikka. Ymmärrän lyhyiden, selkeiden, yksinkertaisten viestien ja kuulutusten ydinsisällön. Puhuminen Pystyn kommunikoimaan yksinkertaisissa ja rutiininomaisissa tehtävissä, jotka edellyttävät yksinkertaista ja suoraa tiedonvaihtoa tutuista aiheista ja toiminnoista. Selviydyn hyvin lyhyistä keskusteluista, mutta ymmärrän harvoin kylliksi pitääkseni keskustelua itse yllä. Pystyn kuvaamaan perhettäni ja muita ihmisiä, elinolojani, koulutustaustaani ja nykyistä tai edellistä työpaikkaani käyttäen, usein luettelomaisesti, aivan yksinkertaisia ilmauksia ja lauseita.
Olet taitotasolla B1,
jos voit sanoa itsestäsi seuraavaa: Luetun ymmärtäminen Ymmärrän tekstejä, joissa on pääasiassa hyvin tavallista arkipäivän kieltä tai työhön liittyvää kieltä. Ymmärrän tapahtumien, tunteiden ja toiveiden kuvaukset henkilökohtaisissa kirjeissä. Kirjoittaminen Pystyn kirjoittamaan yksinkertaista, yhtenäistä tekstiä aiheista, jotka ovat tuttuja tai itseäni kiinnostavia. Pystyn kirjoittamaan henkilökohtaisia kirjeitä, joissa kuvailen kokemuksia ja vaikutelmia. Kuullun ymmärtäminen Ymmärrän pääkohdat selkeästä yleiskielisestä puheesta, jossa käsitellään esimerkiksi työssä, koulussa tai vapaa aikana säännöllisesti esiintyviä ja minulle tuttuja aiheita. Tavoitan pääkohdat monista radio ja tv ohjelmista, joissa käsitellään ajankohtaisia tai minua henkilökohtaisesti tai ammatillisesti kiinnostavia asioita, kun puhe on melko hidasta ja selvää. Puhuminen Selviydyn useimmista tilanteista, joita syntyy kohdekielisillä alueilla matkustettaessa. Pystyn osallistumaan valmistautumatta keskusteluun aiheista, jotka ovat tuttuja, itseäni kiinnostavia tai jotka liittyvät arkielämään, esimerkiksi perheeseen, harrastuksiin, työhön, matkustamiseen ja ajankohtaisiin asioihin. Osaan liittää yhteen ilmauksia yksinkertaisella tavalla kuvatakseni kokemuksia ja tapahtumia, unelmiani, toiveitani ja pyrkimyksiäni. Pystyn perustelemaan ja selittämään lyhyesti mielipiteitäni ja suunnitelmiani. Pystyn kertomaan tarinan tai selittämään kirjan tai elokuvan juonen sekä kuvailemaan omia reaktioitani.
Olet taitotasolla B2,
jos voit sanoa itsestäsi seuraavaa: Luetun ymmärtäminen Pystyn lukemaan ajankohtaisia ongelmia käsitteleviä artikkeleita ja raportteja ja havaitsemaan niissä kirjoittajien näkökulmat ja kannanotot. Ymmärrän oman aikani kaunokirjallisuutta. Kirjoittaminen Pystyn kirjoittamaan selkeitä, myös yksityiskohtia sisältäviä selvityksiä hyvinkin erilaisista aiheista, jotka kiinnostavat minua. Pystyn laatimaan kirjoitelman tai raportin, jossa välitän tietoa tai esitän perusteluja jonkin tietyn näkökannan puolesta tai sitä vastaan. Pystyn kirjoittamaan kirjeitä, joissa korostan tapahtumien tai kokemusten henkilökohtaista merkitystä. Kuullun ymmärtäminen Ymmärrän pitkähköä puhetta ja luentoja. Pystyn jopa seuraamaan monipolvista perustelua, jos aihe on suhteellisen tuttu. Ymmärrän useimmat tv-uutiset ja ajankohtaisohjelmat. Ymmärrän useimmat yleispuhekielellä esitetyt elokuvat. Puhuminen Pystyn viestimään niin sujuvasti ja spontaanisti, että säännöllinen yhteydenpito syntyperäisten puhujien kanssa on mahdollista ilman että kumpikaan osapuoli kokee sen hankalaksi. Pystyn osallistumaan aktiivisesti tutuista aihepiireistä käytävään keskusteluun, esittämään näkemyksiäni ja puolustamaan niitä. Pystyn esittämään selkeitä, yksityiskohtaisia kuvauksia hyvinkin erilaisista minua kiinnostavista aiheista. Pystyn selittämään näkökantani johonkin ajankohtaiseen kysymykseen ja esittämään eri vaihtoehtojen edut ja haitat.
Olet taitotasolla C1,
jos voit sanoa itsestäsi seuraavaa: Luetun ymmärtäminen Ymmärrän pitkiä ja monipolvisia asia ja kirjallisuustekstejä ja huomaan tyylieroja. Ymmärrän erityisalojen artikkeleita ja melko pitkiä teknisiä ohjeita silloinkin, kun ne eivät liity omaan alaani. Kirjoittaminen Pystyn ilmaisemaan ajatuksiani sujuvasti ja spontaanisti ilman että minun juurikaan tarvitsee hakea ilmauksia. Osaan käyttää kieltä joustavasti ja tehokkaasti sosiaalisiin ja ammatillisiin tarkoituksiin. Osaan muotoilla ajatuksia ja mielipiteitä täsmällisesti ja liittää oman puheenvuoroni taitavasti muiden puhujien puheenvuoroihin. Kuullun ymmärtäminen Ymmärrän pitkähköä puhetta silloinkin, kun sitä ei ole muotoiltu selkeästi ja kun asioiden välisiin suhteisiin vain viitataan eikä niitä ilmaista täsmällisesti. Ymmärrän tv ohjelmia ja elokuvia ilman erityisiä ponnistuksia. Puhuminen Pystyn ilmaisemaan ajatuksiani sujuvasti ja spontaanisti ilman että minun juurikaan tarvitsee hakea ilmauksia. Osaan käyttää kieltä joustavasti ja tehokkaasti sosiaalisiin ja ammatillisiin tarkoituksiin. Osaan muotoilla ajatuksia ja mielipiteitä täsmällisesti ja liittää oman puheenvuoroni taitavasti muiden puhujien puheenvuoroihin. Pystyn esittämään selkeitä ja yksityiskohtaisia kuvauksia monipolvisista aiheista ja kehittelemään keskeisiä näkökohtia sekä päättämään esitykseni sopivaan lopetukseen.
Lisätietoa kielten osaamismerkeistä kansalaisopistojen opettajille ja hallinnolle:
https://opistostaosaamista.wordpress.com/
Opi suomea kansanlaulujen avulla: www.suomeasavelin.net
Café Lingva -kielikahvila/language café
KIELIKAHVILA CAFÉ LINGVA Maksuton kansainvälinen, monikielinen ja kaikille avoin kahvila. Milloin: Joka kuukauden toisena maanantaina syyskuusta toukokuuhun klo 17.15-18.45. Missä: Kirjasto Joeli, Asemantie 5, Savonlinna. Vapaata jutustelua kielistä ja kulttuureista kiinnostuneille. Joka kielelle on oma pöytänsä, jossa istuvan syntyperäisen puhujan kanssa voi treenata kieltä käytännössä tai vaikkapa vain kuunnella toisten tarinointia. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita! Halukkaat […]