Mitä setlementtityö on pähkinänkuoressa? Katso tästä video Naapurina Setlementti Linnala

Mikä on setlementti? Tai setlementtiliike?

Setlementti-sana on suora lainaus englanninkielestä (settlement, to settle). Se tarkoittaa asutusta, asettumista asumaan, sopeutumista ja sovittamista. Setlementti-sana tarkoittaa myös Suomen Setlementtiliiton paikallista jäsenyhdistystä.

Setlementtiliike on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton monialajärjestö ja kansalaisliike, joka edistää ihmisten välistä vuoropuhelua, merkityksellisyyden kokemuksia ja elinikäistä oppimista yhteiskunnassa. Olemme osa kansainvälistä setlementtiliikettä. Suomeen setlementtityö saapui 1918, eli olemme tehneet ihmisläheistä työtämme täällä jo yli 100 vuotta. Lue lisää toiminnastamme >

Olemme rohkeasti ihmisen puolella.

Rakennamme tulevaisuuden Suomea, joka on syrjimätön ja yhdenvertainen, yhteisöllinen ja sosiaalisesti oikeudenmukainen, ekologisesti kestävä yhteiskunta. Teemme tämän vapaan sivistystyön, kansalaistoiminnan, matalan kynnyksen toiminnan, kriisityön, kehittämistoiminnan ja vaikuttamistoiminnan keinoin. Lisäksi setlementtiliike tuottaa yhteiskunnallisesti vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita.

Suomen tulee olla yhdenvertaisten ihmisten yhteiskunta. Jokaisella meistä on oikeus osallistua ja tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi omana itsenään.

Setlementtiliike on meitä kaikkia varten. Sitoudumme vaikeimmassa tilanteessa olevien ihmisten aseman edistymiseen. Yhteisöissä ihmisten omat voimavarat ja osaaminen kehittyvät ja pääsevät parhaiten esille.

 Haluamme olla Suomen johtava yhteisöjen tekijä.

Setlementtiliikkeen perustarkoituksena on kannustaa ja tukea ihmistä löytämään omat voimavaransa ja käyttämään niitä yhteisöissä sekä tukea ihmisten hyvää elämää heidän kaikissa elämäntilanteissaan. Me osaamme rakentaa ihmisten kokoisia yhteisöjä – haluamme olla Suomen johtava yhteisöjen tekijä.

Tutustu alueesi setlementteihin ja niiden toimintaan! Tule mukaan harrastamaan ja oppimaan, vapaaehtoistyöhön ja tutustumaan muihin alueen ihmisiin. Meiltä saat myös tukea elämän vaikeisiin hetkiin. Tervetuloa setlementtiin!

39 setlementtiä eli paikallisyhdistystä ympäri Suomen!

Me Linnalassa olemme osa valtakunnallista setlementtiliikettä. Setlementtiliike on merkittävä työllistäjä järjestömaailmassa – meillä on 3 203 työntekijää ympäri Suomen (v. 2021).

Työntekijämme sijoittuvat setlementtien hallintoon sekä asiakas- ja asiantuntijatyöhön. Joukostamme löytyy niin taloushallinnon ammattilaisia kuin seniorityön asiantuntijoita. Asiakastyötä tekevä henkilöstömme työskentelee seuraavissa toiminnoissa: kansalaisopistoissa, aikuisten ja senioreiden harrastuskerhoissa sekä liikunta-, kulttuuri- ja virkistystoiminnassa. Teemme laajalla otteella työtä myös yksinäisyyden, köyhyyden, siirtolaisuuden ja pakolaisuuden sekä työttömyyden kanssa kipuilevien ihmisten ja yhteisöjen kanssa.

#setlementti #setlementtiliike #setlementtityö #ToSettle

Olemme Suomen Setlementtiliitto ry:n jäsen. Suomessa toimii 32 setlementtiä eli paikallisyhdistystä.

Olemme myös osa kansainvälistä setlementtiliikettä. Toimintamme on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta. Ovemme ovat avoinna kaikille.​