Mitä setlementtityö on pähkinänkuoressa? Katso tästä video Naapurina Setlementti Linnala

Home » Kirje tuntemattomalle

Kirje vapaaehtoiselta ilon ja tuen lähteenä

Kirje tuntemattomalle -toiminnassa vapaaehtoiset kirjoittavat ystävällisiä ja voimauttavia kirjeitä. Kirjeiden tarkoituksena on ilahduttaa kanssaihmisiä ja rohkaista ihmisiä luottamaan selviytymiseen myös vaikeissa elämäntilanteissa.

Linnala Setlementti ja opisto välittää kirjeet henkilöille, jotka kirjeitä haluavat vastaanottaa. Kirjeisiin ei tule kirjoittajan yhteystietoja eli kyseessä on tuntemattoman vapaaehtoisen kirje.

Kirjeen kirjoittamiseen et tarvitse mitään erityistaitoja. Jokainen kirjoittaa omanlaisiaan kirjeitä. Niissä saa olla myös runoja, kuvitusta jne. – minkä vain kokee vastaanottajaa ilahduttavan. Se voi myös olla kannustava kortti kirjekuoressa. Kirje ei saa kuitenkaan sisältää uskonnollista tai poliittista sanomaa.

Linnala Setlementti ja opisto toimii ”postitoimistona” eli välittää kirjeet vastaanottajille. Samalla varmistetaan, että kirje on asiallinen ja voimauttava ja mukaan liitetään pieni tiedote, josta näkyy, että kirje on vapaaehtoisen kirjoittama ja osa Linnala Setlementti ja opistoen Kirje tuntemattomalle -toimintaa.

Kirjeet toimitetaan kotona asuville yksinäisille vanhuksille, itsenäistyville nuorille ja mielenterveysongelmiin apua tarvitseville sekä muille kirjettä toivoville henkilöille eri jakelukanavia pitkin.

 

 

 

Ohjeita kirjoittajille

Järjestämme ajoittain yhteisiä kirjepajoja mutta kirjeitä voi kirjoittaa myös kotona. Laita kirjoittamasi kirje kuoreen, mutta jätä kuori liimaamatta kiinni.  Kuoren päälle voit kirjoittaa esim. ”Kirje Sinulle”. Jos haluat, liitä mukaan viesti, jossa on toive siitä, minne / kenelle (nuori, vanhus jne.) haluaisit kirjeen tai kirjeet toimitettavan. Laita avonainen kuori / kuoret ja mahdolliset viestisi Linnala Setlementti ja opistoelle suljettuun kuoreen.

Kirjeet voi tuoda Linnala Setlementti ja opistoen postilaatikkoon Nalkalaan, osoitteeseen Sotilaspojankatu 7 (sisäpihalla postilaatikko). Voit lähettää kirjeen myös sähköpostitse kirjetuntemattomalle@setlementtitampere.fi  Välitämme kirjeitä koronaviruspandemian aikana myös sähköpostitse kirjettä toivovalle henkilölle ilman lähettäjän tietoja. Ne voi lähettää meille myös postitse: Linnala Setlementti ja opisto / Kirje tuntemattomalle, Sotilaspojankatu 7, 57100 Savonlinna.

Kerromme toiminnasta kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Jos sinulle sopii, että kirjeesi kuvaa tai tekstiä voidaan käyttää voiman ja inspiraation lähteenä muille, niin laitathan siitä viestin kirjeesi mukana.

Vinkkejä kirjeen kirjoittamiseen:

  • Anna persoonasi näkyä kirjeessä. Kirjeiden vastaanottajia on yhtä monenlaisia kuin kirjoittajiakin. Kaikenlaiset kirjeet ja lyhyetkin postikortit ovat arvokkaita.
  • Voit kirjoittaa ihan tavallisista, arkisista asioista (esimerkiksi päiväsi kulusta, ilon aiheista, luontohavainnoista, lukemistasi kirjoista…).
  • Jos sinulla on ollut vaikeita aikoja elämässä, mieti, mikä sinua silloin auttoi ja millaiset rohkaisevat sanat sinua auttoivat eteenpäin.
  • Kaikkien kirjeiden ei tarvitse olla jaettavaksi tarkoitettu, vaan voit hyvin kirjoittaa myös itsellesi. Joskus kirje auttaa paremmin kirjoittajaa itseään.
  • Linnala Setlementti ja opistoen toiminta on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta ja siksi kirjeiden ei tule sisältää uskonnollisia tai poliittisia viestejä. Kirjeiden sisältö on muuten vapaa.
  • Kirjekuoren päälle on hyvä laittaa vastaanottajan sijaan tervehdys, esimerkiksi ”Kirje Sinulle” tai ”Kirje ystävälle”. Vaikka toivoisit kirjeesi päätyvän yksinäiselle tai masentuneelle, kuoreen / kirjeeseen ei kannata kirjoittaa ”Masentuneelle”, sillä yleensä ihmiset eivät halua tulla luokitelluksi elämäntilanteensa tai vaikeuksiensa mukaan. Rohkaisevampaa on saada kirje, joka on osoitettu ihmiselle, eikä jostain ongelmasta kärsivälle.
  • Voit halutessasi päivätä kirjeen tai kirjoittaa yleisesti ”huhtikuussa 2020”
  • Voit allekirjoittaa viestisi esimerkiksi ”Terveisin, tuntematon ystäväsi”, ”Nainen Pirkanmaalta”, etunimesi tms.

Toiminta on kehitetty Aika parantaa-verkostossa pääkaupunkiseudulla 2014. Tuntemattomien vapaaehtoisten kirjeet ovat koskettaneet, lohduttaneet ja kannustaneet jo tuhansia vastaanottajia.

Inspiraation lähteenä on ollut kansainvälinen kampanja: https://moreloveletters.squarespace.com

Yhteystiedot

Kirjeen tilaus

Kirjeen voi tilata itselle tai läheiselle tästä linkistä

tai s-postitse:

kirjetuntemattomalle@setlementtitampere.fi

Emme talleta yhteystietoja kirjeen lähettämisen jälkeen.

 

Kirjeiden toimitus

Osoitteella: Linnala Setlementti ja opisto / Kirje tuntemattomalle
Sotilaspojankatu 7
57100 Savonlinna

Tai tuomalla itse kirjeet postilaatikkoon, joka sijaitsee sisäpihalla

S-postilla: kirjetuntemattomalle@setlementtitampere.fi

Lähettäjän tietoja ei välitetä kirjeen saajalle.

Kirje tuntemattomalle -esitteen voit ladata tästä